Инж.Георгиев, готови ли са българските топлофикации за новия отоплителен

...
   Инж.Георгиев, готови ли са българските топлофикации за новия отоплителен
Коментари Харесай

Инж. Кремен Георгиев със съвети преди началото на отоплителния сезон. Енергийният експерт обясни какъв е основният проблем пред дефинирането на понятието „енергийна бедност“

   Инж.Георгиев, подготвени ли са българските топлофикации за новия отоплителен сезон?

    Определено, да. Всички сдружения приключиха годишните поправки сполучливо.

През това лято множеството топлофикации реализираха огромни вложения за възобновяване на оборудванията и възстановяване на положението на топлопреносната мрежа. Въпреки голямата енергийна рецесия и проблемите с доставките освен на горива, а и на съставни елементи и материали, за момента нито едно сдружение не се е отказало от желанията за екологизиране на производството посредством големи вложения в прекосяване към по-екологични горива, което е похвално.

    Дори топлофикациите в Перник и Русе, които влагат милиони в прекосяване на природен газ, не се отхвърлиха от своите планове, макар голямото повишаване на това гориво.

    Има ли терзания в бранша по отношение на снабдяването с природен газ за газовите топлофикации през зимата?

    Съществуват съществени терзания освен за доставките, а и за бъдещата цена. Отдавна настояваме за обезщетения за високите цени на природния газ, само че за момента такива не са избрани.

Всички се надяваме, че Европа няма да допусне сериозен дефицит на природен газ и ще бъдат подсигурени нужните количества за цялата общественост. Газовата връзка с Гърция, която бе пусната на 1 октомври, доста ще улесни доставките от трети страни от Азия и даже Африка.

    Какви рекомендации ще дадете на клиентите преди началото на отоплителния сезон?

    Добре е всеки клиент да ревизира редовността на уредите за дялово систематизиране и дали не е изминал срокът на метрологична инспекция. Бих желал да припомня на клиентите, че всички поправки по вътрешната отоплителна апаратура и отоплителните тела би трябвало да бъдат приключени преди стартиране на парното. Когато Топлофикация във Вашия град разгласи, че топлоподаването се включва, е значимо вентилите на радиаторите да се отворят на оптималната степен, с цел да се запълни и обезвъздуши оптимално вътрешната отоплителна апаратура, както и всяко отоплително тяло.

    Има ли метод отоплителните тела да се обезвъздушат по-лесно и качествено?

    Да, посредством самостоятелен обезвъздушител, който ще защищити радиатора от формиране на газова възглавница, ще помогне и за отмерено обтичане на радиатора от водата, което е значимо. Ако обтичането не е еднообразно във всички точки на радиатора, топлинната мощ на отоплителното тяло ще се понижи и ще се попречва опцията за качествено отопление в помещението. На пазара има, както ръчни, по този начин и автоматизирани обезвъздушители.

    Как се обезвъздушават най-качествено инсталациите за битова гореща вода?

    При множеството по-стари съоръжения не е планувано обезвъздушаване. На процедура то се реализира от най-високата точка, която постоянно е смесителните акумулатори на най-горния етаж. Ако заради някаква причина в най-високо разположеното жилище не се използва вода, надлежно няма обезвъздушаване и формираната въздушна възглавница стопира циркулацията на водата и оттова се получава резултатът " би трябвало да източвам доста вода, с цел да пристигна топлата ". В тези случаи предлагаме монтирането на обезвъздушител в най-високата точка на инсталацията за битова гореща вода.

    Нека насочим диалога в друга посока. Смятате ли, че дефинирането на понятието " енергийна беднотия " ще помогне на хората с най-ниски приходи да подредят финансите си и сметките за ток и парно да не са непостижими за тях?

    Зависи по какъв метод се дефинира понятието. За страдание сега заради енергийната рецесия огромна част от популацията в доста страни може да премине в рубрика " енергийно небогати ".

    Съществува и още един проблем, който медиите пропущат вежливо и никой не предизвестява хората за него. България е поела ангажимент към Европейска комисия с проекта за възобновяване семействата да преминат на свободния пазар на електрическа сила до 2025 година, а всички знаем, че цената на електрическата сила се подвигна над 10 пъти и за в този момент няма сигнали, че ще има смяна на пазара. Ако сега контролираната цена на тока за бита е към 20 стотинки на киловат, представете си какъв брой ще би трябвало да плащаме, в случай че цената се дефинира от дневната цена на енергийната борса, която в доста дни е над 1,40 за киловат? Това значи 7 пъти по-висока месечна сметка за ток! В този случай даже семейство със доста над междинните приходи може да се включи в графата " енергийно безпаричен ", тъй като забележителна част от прихода му ще отива за ток.

    При дефинирането на понятието " енергийна беднотия " би трябвало да се вземат поради голям брой фактори, в това число и бъдещето развиване на пазарите, тъй като както Ви обясних, в случай че осъществим уговорката, което сме поели, даже за хората с високи приходи сметките могат да станат непостижими в бъдеще.

    Понеже споменахте покачването на цените. В момента кой способ на отопление е най-изгоден?

    От месеци дублирам и тук ще кажа, че централното отопление е най-изгодно, макар че и то е измежду поскъпналите услуги. Заради повишаването на дървата за огрев и пелетите, доста фамилии вложиха в климатици, с цел да изкарат идната зима, само че това може да се окаже неприятно решение в дълготраен проект, заради задължението, което сме поели, за прекосяване на битовите консуматори към свободния пазар на електрическа сила.

Какви ще са пазарните цени на тока през идната година и тъкмо по кое време семействата ще изоставен контролирания пазар, към момента никой не може да каже.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР